Bärare

Bärare - Ett hedersuppdrag

Att få vara med om att bära någon vän eller anhörig till den sista vilan är en viktig och fin uppgift. Vi får ofta förfrågningar om hur man gör och vad man ska tänka på. Det är ingen svår uppgift men eftersom man inte gör det så ofta kan man ändå känna en viss osäkerhet. Här följer några saker som man kan tänka på för att göra det bästa av uppgiften.

I vilken ordning ska vi bära?

Det vanliga är att man är sex bärare men det går att bära på fyra om alla känner sig bekväma med det. Den som är närmast släkt med den avlidna bär i huvudändan, dvs. man går sist eftersom man alltid bär med fotändan framåt. Den allra närmaste platsen är på den avlidnas vänstra sida i huvudändan - på hjärtsidan. Därefter fördelar man bärarna enligt släktförhållande mot fotändan. Detta är en tumregel som man kan avvika från av praktiska orsaker som t.ex. att någon tycker att huvudändan är för tung. 
Idag kan både kvinnor och män fungera som bärare.

Klädsel

Det är vackert om alla bärare är klädda på samma sätt. Det är viktigt att man vintertid tar på sig ytterkläder innan går ut med kistan eftersom väntan vid graven kan bli lång.

Handtag och remmar

Om kistan är försedd med handtag kan man naturligtvis bära i dem tills det är dags att sänka kistan i graven. När man lyfter upp kistan för sista gången (från en vagn eller en katafalk) ska man använda remmarna eller bärlisterna som de kallas ibland. Det är bra att kontrollera att kistan placeras mitt på remmen så att den räcker till på båda sidor. Man bestämmer på förhand vilken sida som släpper och vilken som tar vara på bärremmarna. I samband med att man sänker kistan i graven finns oftast gravgårdens personal med och ger råd och anvisningar på plats.

Hur bär man med remmar?

Man placerar bärremmen bakom ryggen så att remmen kommer ner på den axel som inte är närmast kistan. Med den hand som är närmast kistan håller man i den spända remmen och med den andra handen håller man i den ihoprullade remmen. När man lyfter kistan niger man med knäna och spänner remmen tillika. Då lyfter man kistan med benen och belastar ryggen så litet som möjligt. Man ska undvika att remmen endast går runt nacken vilket gör att man får en väldigt hög punktbelastning på nacke och hals. Om man inte får ett bra grepp eller känner att man inte klarar av att bära, så ska man säga till så att man kan ställa ner kistan och ta ett nytt grepp.

Om man inte har egna bärare?

Om man som anhörig inte har tillräckligt med bärare i släkten eller i bekantskapskretsen kan man be begravningsbyrån ordna bärare. På begravningsbyrå Nocturne erbjuder vi bärare från Odd Fellow. De erbjuder bärhjälp för en rimlig kostnad och pengarna används till välgörenhet. Läs mer om Odd Fellow genom att klicka på länken här invid. Odd Fellow

Nocturne

Ålandsvägen 17 | AX-22 100 Mariehamn
Tel. 19 207 | info@nocturne.ax | www.nocturne.ax
Våra öppettider är mån-fre kl. 9-16 | Lunchöppet

Vill du träffa oss för ett personligt möte?
Boka gärna in en tid på förhand så att vi kan sitta ner och prata i lugn och ro.

Facebook