Ordna begravning

Kyrklig begravning

Det vanligaste på Åland är kyrklig begravning. Om han hör ett trossamfund håller man i regel en kyrklig begravning. Prästen eller officianten följer då ett formulär som kan innehålla tal, böner och psalmsång eller annan musik. Om detta samtalar man, och kommer överens med den som förrättar jordfästningen.

Borgerlig begravning

Om man inte hör till kyrkan kan man välja en borgerlig begravning eller minnesceremoni. Den kan i princip innehålla samma sak men man lämnar bort de moment som anknyter till någon trosuppfattning. Den som håller talet kan då vara en vän eller en annan person som man kommit överens om. Man kan också sjunga gemensamt eller lyssna på musik precis som vid en kyrklig jordfästning. Begravningen, eller minnesceremonin kan hållas var som helst; kanske på en plats som betydde mycket för den bortgångna. Vi hjälper gärna till och förmedlar kontakter till personer som har erfarenhet av att hålla borgerliga begravningar.

Kistbegravning och kremering

Det är vanligast med kistbegravning på Åland. Kistbegravning betyder att man begraver den avlidna i en kista i en grävd grav på en begravningsplats. Kremering innebär att man bränner stoftet av den avlidna i en speciell kremeringsugn i ett s.k. krematorium. Krematorium finns inte på Åland utan man måste transportera den avlidna till Sverige eller fastlandet för att kremeras. Själva jordfästningsakten vid kremering skiljer sig inte från en vanlig begravning, förutom i det avseendet att man utelämnar det momentet där man sänker kistan i graven. Istället lämnar man kistan i kapellet eller kyrkan och begravningsbyrån sköter sedan om att kistan transporteras till ett krematorium. Kista är alltid nödvändig för att säkerställa en ändamålsenlig och värdig hantering av den avlidna. 
Efter kremeringen förvaras askan i en urna som kan begravas i en urngrav på begravningsplatsen eller strös ut i naturen eller i havet. De flesta kyrkogårdar har även en minneslund där man kan sprida ut askan. Om man önskar sprida askan på ett annat ställe än på en begravningsplats måste man först fråga markägaren om lov. 
Om man önskar kan man även hålla begravningsakten efter kremeringen. I detta fall ersätts kistan av urnan, men i övrigt är allting likadant som vid kistbegravning.

Minnesstund

Efter en begravningsakt kan man hålla en minnesstund. Då kan man umgås och äta en bit mat eller bara dricka kaffe. Man brukar ställa fram ett foto på den avlidna och tända ett ljus. Minnesstunden är en friare tillställning där man kan berätta personliga minnen om det som gått bort. Man kan också läsa kondoleanser (inbetalningar till olika fonder till den avlidnas minne) eller lyssna på musik eller sjunga tillsammans.

Personlighet

Vi på Nocturne hjälper dig med frågor som rör traditioner och sedvänjor men vill på samma gång också betona vikten av ett personligt avsked. Man kan och får också göra saker och ting på sitt eget sätt. Man kan t.ex. dekorera kistan på ett personligt sätt, spela musik på stereoanläggning, be att begravningsgästerna klär sig med inslag av den avlidnas favoritfärg etc.

Nocturne

Ålandsvägen 17 | AX-22 100 Mariehamn
Tel. 19 207 | info@nocturne.ax | www.nocturne.ax
Våra öppettider är mån-fre kl. 9-16 | Lunchöppet

Vill du träffa oss för ett personligt möte?
Boka gärna in en tid på förhand så att vi kan sitta ner och prata i lugn och ro.

Facebook